Een bijzonder project

Het stadskantoor Enschede

Nieuws
Dijkoraad Ingenieursbureau Nieuws Stadskantoor Enschede

Begin juni 2016 is het stadskantoor Enschede opgeleverd en volledig in gebruik genomen. Wij wensen alle medewerkers veel werkplezier in hun nieuwe werkomgeving! 

Dijkoraad is vanaf de ontwerpfase tot aan de uitvoeringsbegeleiding betrokken geweest bij de renovatie van dit object.

Het stadskantoor is een heel bijzonder project voor Dijkoraad, wij zijn stiekem best trots op het eindresultaat.
Het gebouw met een totaal oppervlak van 16.000 m2 aan kantoorruimte en 5.000 m2 aan parkeerplaatsen is uniek in zijn vorm. Dit is het eerste gebouw in Nederland met een kantoorfunctie waar een OPENbalance of Climotion / BaOpt klimaatsysteem toegepast is.

De gemeente wou de bezetting in het stadskantoor verdubbelen door het zogenaamd Slim werken, waarbij de reguliere werkplekken plaatsmaken voor flexplekken en de maximum aantal personen op organisatorisch niveau verhoogd wordt. Een verdubbeling van de bezettingsgraad in het gebouw heeft consequenties voor het binnenklimaat en de klimaatinstallaties.

Inhoud

Om dit goed te ondervangen heeft er eerst een klimaatonderzoek plaatsgevonden, hierbij werden middels verschillende temperatuur overschrijdingsberekeningen diverse installatietechnische aanpassingen en concepten beoordeeld.

Uit het klimaatonderzoek is naar voren gekomen dat de ventilatie installatie een verdubbeling van personen qua volume aankon, maar dat de koelinstallatie de capaciteit er niet voor had. Er is een behoorlijk optimaliseringsslag gemaakt met de buitenzonwering en de regeltechniek. En door het toepassen van een OPENbalance of Climotion / BaOpt klimaatsysteem wordt niet alleen energiebesparing gecreëerd, maar ook behaaglijkheid en minder benodigd vermogen. Het extra toe te passen koelvermogen is hiermede dus naar beneden bijgesteld.

Inmiddels is gebleken dat het klachtenpatroon vermindert is. Door middel van PMV / PPD metingen is aangetoond dat het aantal tevredenen in het gebouw significant is gestegen, zonder extreem veel extra lucht of koelvermogen.

Bent u geïnteresseerd in wat wij voor u kunnen betekenen en/of heeft u behoefte aan advies bij een soortgelijk (toekomstig) project? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.