Winnend ontwerp revitalisering Raadhuis en nieuwbouw Stadskantoor Heerlen

Heerlen, here we are!

Nieuws
Raadhuis Dijkoraad Monument Monumentzorg Heerlen

Revitalisering Raadhuis en nieuwbouw Stadskantoor

Wat een eer! Als onderdeel van een interdisciplinair consortium met topspelers Bouwbedrijven Jongen, Mecanoo en ABT heeft Dijkoraad de afgelopen maanden mogen werken aan het winnend ontwerp voor de gemeente Heerlen. Ga mee op virtual reality tour, gemaakt door Mecanoo.

DBMO-project

Dit is het resultaat van de tender van het DBMO-project voor de revitalisering van het Rijksmonumentale Raadhuis en een nieuw te bouwen Stadskantoor. De laatste maanden van deze tender stonden in het teken van de dialoogsessies om het ontwerp naar een kwalitatief hoger niveau te tillen. En dat gebeurde. Élke sessie weer. De sessies waren open, ontspannend, inspirerend en vertrouwd. Soms was het moeilijk, altijd was het eerlijk. Vanzelfsprekend is de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ook betrokken bij dit traject.

Inhoud

Ontwerp Stadskantoor

Het gepresenteerde ontwerp van het nieuwe Stadskantoor is in harmonie met het bestaande Raadhuis. De gemeente was vooral gecharmeerd van de compacte bouwvorm, die daarmee het Raadhuis accentueert en zorgt voor optimalisatie van de publieke groene ruimte. De voorgestelde materialen hebben een warme, natuurlijke uitstraling en dragen bij aan een gezond en prettig werkklimaat. Het nieuwe Stadskantoor is een krachtig, eigentijds en vanzelfsprekend gebouw, door de innovatieve duurzaamheidsoplossingen zeer comfortabel gebouw.

In dit DBMO-project is Dijkoraad verantwoordelijk voor de kwaliteitsborging van de revitalisering van het Raadhuis. In het gepresenteerde ontwerp wordt diens ontwerper, Frits Peutz’ gerespecteerd en geëerd. De historische publiekshal in het Raadhuis wordt in oude staat hersteld en door het accentueren van de Burgemeesterzaal en optimalisatie van de lichtinval wordt Peutz' gedachtegoed in ere gehouden voor komende generaties. De verbeterde indeling stimuleert ontmoeten en verbinding en met een centrale as worden de twee solitaire gebouwen ondergronds met elkaar verbonden.

De ontknoping

Op 16 februari jl., binnen het consortium omgedoopt tot 'D-Day', presenteerde we ons ontwerp aan de gemeente en andere genodigden. Na de presentatie begon het grote nagelbijten; de gemeente ging in beraad. Op 27 februari kregen we het verlossende bericht; de gemeente Heerlen is ervan overtuigd dat ons ontwerp het best integraal aansluit bij het behalen van hun ambities. We kijken ontzettend uit naar de komende jaren, waarin we in dit DBMO-project als consortium intensief zullen samenwerken met de gemeente Heerlen, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en andere instanties. En we zijn trots!