Een schat aan data en mogelijkheden

Gebouwmonitoring

Nieuws
Dijkoraad Ingenieursbureau Installatietechniek Monumenten

We vallen meteen met de deur in huis! Waarom investeren we eigenlijk in een duur gebouwbeheersysteem? Hebben wij onszelf die vraag weleens gesteld? Is het voor ons alleen een kamerthermostaat op de computer of kan het ook wat anders zijn? Hoe kan een gebouwbeheersysteem optimaal ingezet worden voor de organisatie? Allemaal vragen die wij nader willen toelichten.

Stel, u bent op het moment bezig met het treffen van voorbereidingen voor een nieuw te bouwen gebouw of het bestaande gebouw gaat renoveren, dan is het noodzakelijk dat naast het uiterlijk van het gebouw ook het innerlijk klopt. De installaties aan elkaar koppelen bijvoorbeeld, want u wilt niet dat de verwarming en koeling gelijktijdig aan het werk zijn. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar het brengt ook onnodige kosten met zich mee. Het systeem moet er voor zorgen dat te installaties zo zuinig mogelijk werken. Dit betekent dat een gebouwbeheersysteem noodzakelijk is.

Inhoud

Met een gebouwbeheersysteem kun je eigenlijk alle kanten op, de mogelijkheden zijn enorm. Een gebouwbeheersysteem is een schat aan data over de processen van een gebouw. In het systeem kunnen diverse instellingen worden gewijzigd, zoals het instellen van de temperatuur of het aanpassen van de stooklijn. Maar we kunnen ook de processen 24/7 controleren, zodat het inzichtelijk wordt of de installatie en de processen functioneren zoals het is ontworpen. Zo weten we hoeveel warmte er in de winter nodig is, hoeveel koeling in de zomer en hoeveel energie exact verbruikt wordt in die periodes. Aan de hand van die gegevens kan er gekeken worden waar aanpassingen nodig zijn en hoe de installaties optimaal kunnen functioneren.

Nu is de grote vraag: wie doet de gebouwmonitoring, wie houdt toezicht op het functioneren van het systeem? Het belangrijkste hierin is dat de kennis en kunde aan boord is. Dan volgen de resultaten vanzelf. Soms kun je het beter in eigen beheer doen, maar soms is het juist verstandiger om iemand in te schakelen die het voor je doet. Wilt u graag met één van onze adviseurs van gedachten wisselen, neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.